A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області

Інформаційний захід «МІННА БЕЗПЕКА»

Дата: 12.01.2023 14:00
Кількість переглядів: 169

Інформаційно – пізнавальною та корисною для дітей та батьків стала чергова зустріч Батьківського клубу, яку організували працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки спільно з працівниками місцевих служб цивільного захисту та рятувальних служб.

Присвячувалась вона актуальній нині для багатьох українців темі - забрудненню територій України, зокрема і Кіровоградщини, вибухонебезпечними предметами.

Команда фахівців: завідувач навчально-консультативного пункту у місті Новоукраїнці навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Кіровоградській області Віктор Куртичан; Василь Олефіренко; провідний інспектор Новоукраїнського РУ ГУ ДСНС України у Кіровоградській області лейтенант служби цивільного захисту Катерина Карпенко візуально познайомила присутніх з різноманіттям вибухонебезпечних предметів, які бувають різних видів, форм та розмірів, але всі – однаково небезпечні для людини, а також надала корисні поради, що варто знати і як себе поводити поруч з ними, щоб не постраждати, як зуміти розрізняти такі предмети в кущах, траві чи на землі, відрізняти попереджувальні знаки, знати елементарні правила безпечної поведінки та дотримуватись їх. Закріпили ж набуті знання за допомогою запропонованих рятувальниками загадок "Мінна безпека". На згадку про зустріч діти отримали бейдж "Пес Патрон" та роздаткові матеріали.

Зустріч проведена в рамках проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) "Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні".

#Unicef #Батьківськівський_клуб

 

     «МІННА БЕЗПЕКА»

В рамках проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні» відбулася чергова зустріч Батьківського клубу за темою «Мінна безпека». На засідання клубу були запрошені: завідувач навчально-консультативного пункту у місті Новоукраїнці навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Кіровоградській області Віктор Куртичан;  провідний інспектор Новоукраїнського РУ ГУ ДСНС України у Кіровоградській області лейтенант служби цивільного захисту Катерина Карпенко; Василь Олефіренко; фахівець господарської групи відділу виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради Євген Томило, батьки з дітьми та учні початкових класів Новоукраїнського ліцею №6. 

У ході зустрічі фахівці з мінної безпеки ознайомили присутніх з правилами безпечної поведінки, а також розповідали  про види вибухонебезпечних предметів. Навчали присутніх правильній поведінці у разі знаходження підозрілих предметів, розповідали про ознаки територій, які можуть бути забруднені і інформували про попереджувальні знаки.

Захід був проведений  у інтерактивній формі з використанням наочних матеріалів: діти відгадували загадки, працювали з малюнками й іншими наочними матеріалами ,адже працює ефект цікавості: можна підійти, помацати.

Окрім лекційного матеріалу та  презентації « Що потрібно знати про небезпеку мін та вибухонебезпечних предметів», учні переглянули навчальне відео «Ідентифікація вибухонебезпечних предметів» та мультфільми  «Лісовий скарб», « Повітряний змій», «Безпечні канікули» . Діти  задавали питання й отримували на них зрозумілі відповіді.

Більшість із запрошених гостей — внутрішньо переміщені особи. Прикметно, як легко і по-дорослому діти серйозно вживають у своєму мовленні такі слова, як «міни-пелюстки», «крилаті ракети», «детонатори» тощо.

«Я зрозуміла, що міна може маскуватися під іграшку. І коли ти бачиш незнайомий предмет, треба кликати дорослих, щоб вони все оглянули, і телефонувати 101. Тільки не стояти поруч, а відійти якомога далі, бо міна може здетонувати від телефона», — говорить 5-річна Настя з Миколаєва, яка прийшла на заняття з мамою.

На запитання спеціалістів, хто найвідоміша собака у світі, діти відразу ж вигукували: «Песик Патрон!» І із задоволенням дивилися навчальне відео від ЮНІСЕФ . Потім разом із спеціалістами розбиралися, як же правильно виводити на прогулянку домашнього улюбленця у воєнний час: гуляти лише асфальтованими доріжками, не заходити до лісу, не відпускати з повідця, а якщо знайшли щось незрозуміле — телефонувати 101.

Отримані знання дітлахи закріпили, відгадуючи загадки на тему мінної безпеки, розроблені ЮНІСЕФ. Наприкінці заходу діти та дорослі отримали велику  навчальну розмальовку, комплект навчальних матеріалів «Вибухонебезпечні та підозрілі предмети», пам'ятки « Знати та вміти»,                « Небезпечно – МІНИ!», « Захищаємо дітей від ворожих мін та розтяжок»,        « Алгоритм дій, якщо надійшло повідомлення про мінування», « Повітряна тривога» та  бейдж "Пес Патрон", що люб'язно були надані запрошеними службами.

Такі заняття мають величезне значення, бо несуть в собі життєво важливі знання, направлені на набуття певних навичок поведінки, досвіду, самостійного пошуку виходів із непростих ситуацій, навчають приймати виважені, продумані рішення, які  збережуть не одне людське життя. Вони -  важливі ще й тому, що ми живемо у значній близькості від проходження бойових дій.

Новоукраїнська центральна бібліотека висловлює щиру подяку за допомогу в співпраці та наданні роздаткових навчальних матеріалів навчально-консультативному пункту у м. Новоукраїнці навчально – методичному центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Кіровоградській області Куртичану В.П. та начальнику 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Кіровоградській області  Корінному Д. О.

#Unicef #Батьківськівський_клуб

 Керівник клубу «Підліток»,

бібліотекар Вікторія Кузьміна



« повернутися

Вхід для адміністратора